Mijn ervaring als ondernemer en trainer/coach in de recreatie, horeca en verzorging zet ik in om medewerkers, leidinggevenden en ondernemers te begeleiden in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij ben ik praktisch, authentiek, enthousiast en doelgericht. Tijdens het traject kijk ik met een creatieve blik naar manieren om het trainingsdoel te bereiken. Mijn uitgangspunt is de gedeelde passie voor de verschillende  uitdagende  werkgebieden. En vanuit mijn nieuwsgierigheid naar jouw drijfveren en persoonlijkheid vind ik samen met jou de juiste benadering om tot een optimaal resultaat te komen. Jouw praktische kennis en vaardigheden zijn hier in  van groot belang en tellen ook  zeker mee om persoonlijk nog beter te presteren.

Kortom: toon mij jouw passie!

Gretha de Vries

Vakgebieden: Praktijkopleider, Gastgericht werken, Balie- en ontvangsttechnieken, Klachtenbehandeling, Verkooptechnieken, Beurstraining, Presenteren, Gesprekstechnieken, Effectief communiceren, Time management, Coaching, Vertrouwenspersoon


Ik begeleid teams in hun weg om te komen tot een goed werkend samenwerkingstraject. Daarnaast begeleid ik intervisietrajecten door ‘Ervaringsgericht leren’. Hierbij krijgen de medewerkers (het team) daadwerkelijke teambuilding, persoonlijke interactie, contact en vertrouwen in elkaar. Kortom, doen waar het om gaat en vooral doen met elkaar. Daarin is elkaar echte feedback (leren) geven een belangrijk middel.

Wanneer je mij wilt laten aansluiten bij de vraag, (noodzaak of ambitie) van de opdrachtgever of van de medewerkers, dan helpen de hierboven genoemde titels goed om een bepaalde uitdaging aan te pakken, We gaan dan, met elkaar, spelenderwijs de diepte in. Ik start graag met een intakegesprek om daarmee één van de belangrijkste stappen die de toon zetten in de weg naar de Enduring samenwerking.

John van den Enden

Vakgebieden: Persoonlijk leiderschap, Coaching, Effectief communiceren, Slechtnieuwsgesprekken, Gesprekstechnieken, Teambuilding, Persoonlijke effectiviteit, Train de trainer, Verandermanagement, Visievorming, Onderhandelen, Conflictvaardigheden, Trouble-shooting, Intervisie, Functioneringsgesprekken


Met het leren van nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden ontwikkel jij jezelf. Het motiveert, inspireert en draagt bij aan gewenste veranderingen en gestelde doelstellingen. Graag ga ik met jou aan de slag om dit te bereiken.

Dorine Houdijk

Vakgebieden: HACCP, Sociale Hygiëne, Basis Vakbekwaamheid Horeca, Horecaportier, Leermeester, Gastgericht werken


Ik vind het prachtig om mensen in beweging te krijgen, ze uit te dagen tot actie! Ik help en inspireer om vooruit te komen, door te coachen op gedrag en te trainen in vaardigheden. Ik geef tools waardoor je ook daadwerkelijk zaken kunt veranderen om effectiever te zijn in werk en (zakelijke) relaties.

‘Effectief en met plezier werken’ dat is mijn missie, mijn passie en mijn drive!
Ik maak het verschil door mijn energie, humor, directheid, nieuwsgierigheid en resultaatgerichtheid.

Cristel Meijer

Vakgebieden: HACCP, Sociale Hygiëne, Coachend leidinggeven, Wie ben ik, Motiveren, Coachen., Communicatie, Duits spreek- en luistervaardigheid, Weerbaar tegen agressie, Praktijkopleider, Time management, Assertiviteit, Praktisch leidinggeven, Persoonlijk leiderschap?, DISC, Verkooptraining, Coaching on the job, Feedback geven en ontvangen


In mijn werk als trainingsacteur en trainer breng ik verschillende perspectieven (van bijvoorbeeld klant en werknemer) dichter bij elkaar. Ik kijk samen met deelnemers naar wat zij graag willen bereiken in hun contact met klanten en ik bied hen verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. Mijn doel is dat deelnemers na een training met mij communicatie op werk leuker en gemakkelijker vinden.

Remy Reeders

Vakgebieden: Weerbaar tegen agressie, Overvaltraining


Pragmatisme staat bij mij voorop en dat komt ook in mijn trainingen tot uitdrukking. Want, als het niet werkt in de praktijk, dan heb je er niet zoveel aan.

Koppel die no-nonsense-instelling aan een gezonde dosis humor en je hebt een perfecte bedrijfstraining, op het gebied van zakelijk Duits, communicatie rondom verzuim, omgaan met klachten, teamsamenwerking en leiderschap.

Ed Jansen

Vakgebieden: Duits, Verzuimmanagement


40 jaar geleden ben ik begonnen als ambitieus docent in het onderwijs. Nu ben ik dit nog steeds waarbij mijn definitie van onderwijs zich ontwikkeld heeft naar "Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een VUUR".  Ook geloof ik in het lesgeven vanuit de drie-eenheid van Verbondenheid<>Betrokkenheid<>Welbevinden.

Jochem Muller

Vakgebieden: Lesgever Zwem-ABC


Ik ben Mark van Dieren en ben 50 jaar en een ervaren trainer, coach én adviseur. Mijn specialisme is sociale veiligheid. Ik train en coach teams op gebied van 'nog niet zo gemakkelijk' gedrag. Als trainer slijp ik bij cursisten bepaalde vaardigheden in (veelal onder stressvolle omstandigheden). Als coach kijk ik met deelnemers naar keuze -en beslismomenten. Wat vind ik belangrijk? Verbinding maken, vertrouwen creëren, veiligheid bieden en je daadwerkelijk verdiepen in je opdrachtgever en cursisten.

Mark van Dieren

Vakgebieden: Weerbaar tegen agressie, Klachtenmanagement verdieping, Regie in uitdagende gesprekken voor leidinggevenden


Ik ben Jan Willem en ben een ervaren trainer. Ik richt mij in mijn werk als trainer en coach vooral op houding en gedrag. Dit houdt in dat ik praktische trainingen geef maar ook coaching ‘on the job’, letterlijk mee kijken, coachen op de werkvloer. In de praktijk blijkt dat deze vorm van trainen en coachen heeft meeste effect geeft, praktisch en ‘to the point’. Het beste uit mensen halen, hen tot samenwerken brengen en optimaal motiveren zijn mijn uitgangspunten tijdens een training. Ik ga in mijn trainingen uit van de visie ‘ik ben oké, jij bent oké’.

Jan Willem Schoenmakers

Vakgebieden: Functioneringsgesprekken, HACCP, Klachtenbehandeling, Sociale Hygiëne, Praktijkopleider, SVH Leermeester, Gastgericht werken, De-escalatie


Sinds 2010 ben ik actief als trainer zakelijk Duits en Engels, waarbij mijn expertise zich uitstrekt over diverse branches. Mijn focus ligt op onderwerpen zoals verkopen, presenteren, telefoneren, vergaderen, tactisch oplossen van klachten en smalltalk.
Bij mijn taaltrainingen ga ik uit van het verwerven van taal op een natuurlijke manier.

Mijn trainingsfilosofie omvat het idee dat het maken van fouten inherent is aan het leerproces. Ik streef ernaar om een comfortabele en ondersteunende leeromgeving te creëren, waarin fouten worden gezien als kansen om te leren en te verbeteren.

Naast Duits en Engels voor zakelijke toepassingen, houd ik mij ook bezig met het bevorderen van gastvrijheid Duits op vakantieparken, in hotels en restaurants. Effectieve, beter gezegd, echte communicatie draait niet om grammaticale ‘perfectie’, maar richt zich primair op het vermogen om een prettige connectie tot stand te brengen.

Of het nu gaat om het presenteren van zakelijke ideeën, het voeren van overtuigende verkoopgesprekken, of het creëren van een gastvrije omgeving op vakantieparken, in  hotels en restaurants, mijn doel is altijd hetzelfde: het empoweren van mijn deelnemers om met zelfvertrouwen succesvol te communiceren in het Duits en Engels.

Ingrid Römer

Vakgebieden: Duits, Engels


Mijn 25 jaar werkervaring in de internationale commerciële wereld en mijn passie voor talen en vreemde culturen helpen mij elke dag in mijn werk als coach en trainer.

Ik word in ieder geval heel blij van mijn werk en mensen zeggen over mij dat mijn enthousiasme aanstekelijk is.

Door mijn praktische en empathische aanpak leer je bij mij op een effectieve en creatieve manier.

Nog jaren later denk je met een glimlach terug aan mijn lessen en sommige uitdrukkingen vergeet je nooit meer.

Caroline Lamm

Vakgebieden: Taal- en cultuurtraining Duits, Taal- en cultuurtraining Frans, Praktijkopleider, Customerservice


Ik maak graag een feestje van mijn trainingen. Als deelnemers het leuk hebben, staan ze meer open voor leren. Mijn naam is Joske en ik ben gefascineerd door het onderwerp Gastvrijheid. Ik vind het zo mooi hoe je met je eigen houding en gedrag invloed hebt op de tevredenheid van de gast/klant. In al mijn trainingen zorg ik voor veel interactie en leuke werkvormen. Door mijn ervaring als docent en in de horeca, leid ik ook leermeesters en praktijkopleiders op. En het mooie is: Ik leer ook weer van elke training. Je bent nooit uitgeleerd, toch? Doe je mee?

Joske Kuut

Vakgebieden: Gastgericht werken, Klachtenbehandeling, Praktijkopleider, Coaching, Mystery guest


Na jaren in zowel Nederland als Suriname in de praktijk gewerkt te hebben met mijn eigen zwemschool, vind ik het nu een voorrecht om andere mensen net zo enthousiast te maken over dit mooie vakgebied als ik. Het plezier dat een kind of volwassene in het water kan beleven is uniek, en daar kunnen wij onze bijdrage aan leveren. Of het nu een eerste kennismaking met water is, het echte leren zwemmen of een fanatieke aquasportles. Instructeurs opleiden, trainen of bijscholen op een van deze onderdelen vind ik ontzettend leuk om te doen, en zo leer ik ook elke keer weer wat bij. Praktijkbegeleiding, stage en praktijkexamens horen hier ook bij, hoe mooi is het dat je het gehele proces meekrijgt. Van nieuwe nieuwsgierige cursist naar iemand die zelfstandig een leuke en verantwoorde les kan geven.

Carien Hamers

Vakgebieden: Lesgever Zwem-ABC, Ouder- en kindzwemmen


Ik durf mezelf nu na 62 jaar wel een bevlogen inspirator en motivator te noemen die anderen weet te bewegen en laat groeien op een natuurlijke en professionele manier.

Mede door mijn bijzondere leven in zowel binnen- als buitenland beschik ik over een schat aan kennis en ervaring die ik meeneem en graag met iedereen deel, zodat verbindingen kunnen ontstaan en vaardigheden ontwikkeld kunnen worden.

Trainingen van mij staan garant voor interactieve, inspirerende en leerzame momenten, zijn een avontuur op zich en leiden altijd tot persoonlijke groei.

Arjan Kingma

Vakgebieden: Weerbaar tegen agressie, Omgaan met lastige gasten, Assertiviteit


Ik heb jarenlange ervaring in de leisure- en hospitalitybranche, niet alleen operationeel op de werkvloer, maar ook als leidinggevende en als zelfstandig horecaondernemer. In mijn werk stond ik altijd tussen de mensen, ín de organisatie. Die achtergrond gebruik ik inmiddels als trainer. Ik ken het klappen van de zweep en ik kan me makkelijk inleven in en aanpassen aan verschillende doelgroepen.  

Ik krijg er energie van als ik mensen of een team kan laten groeien, als ik ze kan helpen in hun ontwikkeling. Mijn kracht zit in het praktisch vertalen van strategische inzichten, ik maak het voor mijn deelnemers begrijpelijk en werkbaar. Zij zeggen over mij: “Hanneke is authentiek, open, kritisch, eerlijk en betrokken. Zij staat vol energie en aanstekelijk enthousiasme voor de groep.”

Hanneke van der Westerlaken

Vakgebieden: Praktijkopleider, Gastgericht werken, Teamontwikkeling, Leiderschap, Effectief communiceren, Samenwerken, Feedback geven en ontvangen, Klachtafhandeling, Omgaan met lastige gasten, Sociale Hygiëne


Ik ben een 'entertrainer' en beweeg graag op een leuke en losse manier met mensen​.

Voor mij is het heerlijk om met mensen naar hun manier van communiceren te kijken. Om samen te ontdekken hoe het anders kan. Niemand kan een ander opvoeden maar gedrag beïnvloeden dat kan wel. Daar heeft iedereen iets aan. Het leidt tot een betere manier van omgaan met je omgeving. Communiceren kan je leren! Verbaal, non verbaal en vooral met plezier! 

Rinco van der Baan

Vakgebieden: Communicatie, Gastgericht werken, Emotie en agressie, Diefstal, Gijzeling, Overval, Opvang en nazorg